استیک اسید(Acetic acid)

کشور تولید کننده: ایران - پتروشیمی شازند اراک

  بسته بندی: بشکه 65 کیلویی

  درصد خلوص: 99% 

مشخصات استیک اسید 

سایر نام ها:  اسید سرکه، اسید اتانوئیک، اسید اتیلیک ، متان کربوکسیلیک اسید 

فرمول شیمیایی :  (C2H4O2 - CH3COOH)

وزن مولکولی :  60/05gr/mol

نقطه جوش :118 درجه سانتی گراد

حالت فیزیکی:  مایع

رنگ : بی رنگ 

بو : بوی تند و ترش

استیک اسید به دلیل حضور کربن یک ترکیب آلی محسوب می شود. . سرکه، محلول آبی با غلظت 4 تا 18 درصد اسید اتانوئیک می باشد.

روش تولید استیک اسید

استیک اسید ، هم به روش صنعتی  و هم از طریق مونوکسید کربن در فشارهای بالا (200atm) واکنش داده واستیک اسید تولید می‌کند. این روش از سال 1920 ابداع شده‌است و به دلیل ارزان بودن متانول و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه‌ است. 

استیک اسید  در آب اقیانوس ها و در شور آب مخازن و در کانی های معدنی یافت می شود و قسمت اعظم سرکه را تشکیل می دهد. وجود گروه کربونیل فعال در استیک اسید باعث شده است که از آن در تهیه مشتقات بسیار مفیدی استفاده شود.

 کاربرد های استیک اسید

اسید استیک همراه با استات سدیم به عنوان بافر استفاده می شود که محدوده pH  بافری آن 6/5 – 6/3 می باشد. اسید استیک با الکل، گلیسرول و اتر امتزاج پذیر است و کاملا در آب محلول است، البته با افزایش وزن مولکولی، حلالیت آن در آب کاهش می یابد. همچنین با فلزهایی مانند سدیم، پتاسیم، روی و ... واکنش داده و تولید هیدروژن و اتانوئات فلزی می کند.

شناخته شده ترین کاربرد اسید استیک در تولید مونومر وینیل استات (VAM) می باشد که در بسیاری از صنایع مانند چسب، رنگ، بسته بندی و ...  کاربرد دارد. همچنین در تولید انیدرید استیک استفاده می شود که در بسیاری از صنایع مانند تولید سلولز استات کاربرد دارد.

به طور تقریبی، 40% حجم اسید استیک به تولید وینیل استات، 21% به تولید ترفتالیک، 11% به تولید اتانوئیک انیدرید، 10 % به تولید استرهای اتانوئات و 18% به سایر موارد اختصاص دارد.

استیک اسید  برای تنظیم pH مواد غذایی استفاده می شود که اسیدیته ماده بر کیفیت میکروبیولوژی، شرایط پخت، طعم و ماهیت آن تاثیر می گذارد. کاربرد دیگر آن به عنوان طعم دهنده در ادویه ها، سرکه، سوپ، سس، سبزیجات و محصولات گوشتی می باشد. 

در آزمایشگاه، از اتانوئیک اسید برای اندازه گیری غلظت مواد قلیایی ضعیف استفاده می شود. همچنین در تولید استون، اتیل استات و آسپیرین و نیز مواد پلاستیکی و الیاف سنتزی کاربرد دارد. به عنوان آفت کش، تنظیم کننده pH ، ضدعفونی کننده و حلال در صنایع غذایی، کشاورزی، پاک کننده ها، محصولات آرایشی و بهداشتی و منسوجات استفاده می شود.

استیک اسید  در تولید رنگ مو و عطرها، الیاف مصنوعی، الیاف سنتزی و منسوجات، جوهر، بطری نوشیدنی های بدون الکل، رابرها و پلاستیک ها، آفت کش ها، چسب و خوراک حیوانات مصرف می شود.

همچنین در آزمایش خون در آزمایشگاه های طبی، صنایع تولید فیلم، درمان عفونت های ناحیه خارجی گوش و جلوگیری از رشد قارچ و باکتری استفاده می شود. محلول %5 آن آنتی باکتریال است.

استیک اسید ، ساده ترین اسید کربوکسیلی می باشد که خورنده بوده و چشم و پوست را تحریک می کند و تماس آن با پوست موجب سوزش، درد و قرمزی پوست می شود.